Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Piyasada ciddi miktarda sahte para dolaştığı biliniyor. Oldukça usta taklitlerle yapılan bu sahte paralar zaman zaman ATM’ler tarafından bile kabul edilebiliyor. Dolaşımda olan bu sahte paralardan biri para üstü veya maaş alırken elinize geçebilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken parayı aldığınız yere gidip bunun sahte olduğunu söylemektir.

Kalpazanlar her ne kadar ustaca çalışsalar da paralarda yer alan birçok materyal yalnızca resmi darphanelerde bulunmaktadır. Bu yüzden sahte para nasıl anlaşılır anlamak zor değildir. Bir parayı küçük detaylara bakarak incelemek ve sahte olup olmadığını anlamak mümkündür. Gerek renkli ışıklarla gerekse çıplak gözler görülecek orijinal detaylara dikkat etmek gerekir.

Paranın Sahte Olduğunu Anlama İpuçları

Bir paranın sahte olduğunu anlama yöntemleri, ileri düzey teknikler olmadan aşağıdaki gibidir:

1- Orijinal paranın çeşitli yerlerinde kabartma baskı olması gerekir. Görüldüğünde zor fark edilen bu baskılar el gezdirildiğinde mutlaka hissedilir. Bu baskıyı yapacak teknoloji sadece darphanelerde bulunmaktadır bu yüzden sahteciler tarafından taklit edilmesi mümkün değildir.

2- Paranın kâğıdı da önemlidir. Bu kâğıdın sahtecilerin eline geçmesi gibi bir ihtimal yoktur ve sadece resmi darphanelerde kullanılabilmektedir. Elinize aldığınız paranın kâğıdı A4 ile benzer bir dokuya sahipse sahte olma ihtimali yüksektir.

3- Para ışığa tutulduğunda hologram görülmesi gerekir. Bazı sahtecilerin bu hologramları taklit edebildikleri söylense de sahte paralarda görülen hologramlar orijinaller kadar net olmayacaktır.

4- Hologramla birlikte paranın çeşitli yerlerinde gizli görüntüler bulunur. Örneğin bugün kullanılan banknotlarda Atatürk portresinin sağ alt köşesinde yedigen şeklin içinde kupür değeri bulunmaktadır. Elinize herhangi bir yerde kâğıt para geçtiğinde yapmanız gereken ilk işlem parayı kaldırıp ışığa tutmak ve bu kupürün olduğundan emin olmaktır.

5- Emniyet şeridi, kâğıda gömülü olarak yer alan bir şerittir. Işığa tutulduğunda üzerinde kupür değeri ile TL harfleri fark edilir. Bu şerit her banknotta farklı bir renktedir. 5-10 TL’lik banknotlarda mavi, 20-50 TL’lik banknotlarda kırmızı, 100-200 TL’lik banknotlarda ise sarı renktedir. Bu şeridin herhangi bir şekilde taklit edilebilmesi mümkün değildir.

Diğer kâğıtlar ultraviyole ışınları altında parlama yaparken, banknotlar parlamaz ve sönük kalır. Bu yüzden banknotların orijinalliğini kontrol etmek için mor ışık kullanılır.

Yorum yaz

YORUMLAR KAPALIDIR
Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.