iOS 15 önemli yeni özellikler ile geliyor

iOS 15 önemli yeni özellikler ile geliyor

Belirtildiği gibi, iOS 15, temel iOS işlevlerinin çoğunu her güncellemede geliştiriyor. Hâlâ küresel bir salgında olduğumuzdan, görüntülü arama önemini büyük ölçüde artırdı ve bu da FaceTime’daki çok sayıda iyileştirmeyi beraberinde getirdi.

FACETIME

Birincisi, FaceTime görüntülü aramaları çok daha doğal, rahat ve gerçeğe yakın olacak şekilde ayarlandı. Uygulama, uzamsal ses desteği alarak konuşmaların yüz yüze konuşurken olduğu gibi akmasına izin veriyor. Bir başka temiz yeni özellik, sesinizi çevreleyen beyaz gürültüye göre önceliklendiren ses yalıtımıdır. Arayüze renk katan yeni bir ızgara görünümü ve arkanızdaki arka planı akıllıca bulanıklaştıran portre modu var.

Başka bir yenilik, paylaşılan deneyimlere girmenizi sağlar. Dublajlı SharePlay, Apple Music ile birlikte şarkı dinlemenize, eşzamanlı olarak bir TV programı veya film izlemenize veya uygulamaları birlikte görüntülemek için ekranınızı paylaşmanıza olanak tanır. SharePlay, iPhone, iPad ve Mac’te çalışır ve paylaşılan oynatma kontrolleriyle SharePlay oturumundaki herkes oynatabilir, duraklatabilir veya ileri atlayabilir. Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok ve Twitch gibi bazı popüler medya uygulamaları SharePlay desteğini ilk duyuranlardan.

Bildirim Özeti ve Odak, dijital sağlığınızı iyileştirir

Bildirimler nihayet yeniden işleniyor. İyi sıralama. Apple, hangi uygulamanın size ping attığını görmeyi kolaylaştıran daha büyük ve daha etkili simgeleri puanlamanın yanı sıra, Bildirim Özeti adlı bir şey de sunuyor. Temel olarak, umursamadığınız uygulamalardan gelen gerekli olmayan bildirimleri bir araya getirmenize ve bu arada dikkatinizi dağıtmamak için günün belirli bir saatinde güzel bir widget’ta teslim etmelerini sağlar. Bu, yalnızca önemli uygulamalardan bildirim almayı kolaylaştıran ve gereksiz sorunları ortadan kaldıran harika bir yeni özellik.

Bir başka yenilik de elden geçirilmiş Rahatsız Etmeyin özelliğidir. Artık Focus olarak adlandırılıyor ve birkaç varsayılan durumu daha var, ancak bunları özelleştirmekte veya tamamen yeni bir tane oluşturmakta özgürsünüz. Focus sayesinde, hangi uygulamaların size bildirim göndermesine izin verileceğini veya hangi kişilerin mesajları ve aramalarıyla sizi rahatsız edebileceğini seçebilirsiniz.

Fotoğraflar, Google Lens’in kitabından bir sayfa çıkarıyor

Apple’ın Fotoğraflar uygulaması, Google’ın Lens’inden ipuçları alıyor, OCR’yi (Optik Karakter Tanıma) puanlıyor ve galerinizdeki fotoğraflardan, ekran görüntülerinden ve diğer görüntülerden metin ayırmanıza izin veriyor. iOS’a oldukça sezgisel ve kullanışlı bir eklenti gibi görünen yeni Canlı Metin özelliği bu kadar. Bu özelliğin neden daha önce sunulmadığını merak etmenize neden oluyor. Apple, tüm metin izolasyonunun cihazda yapılacağını ve bu nedenle Apple sunucularına hiçbir hassas bilginin gönderilmeyeceğini söylüyor.

Haritalar gittikçe daha iyi hale geliyor

Tıpkı Google Haritalar gibi, Apple Haritalar da yakın çevrenizde gezinmenize yardımcı olan bir artırılmış gerçeklik özelliğine sahiptir. Seçkin önemli noktalar ve binalar artık 3D olarak keskin ve geniş görünecek; bu, özellikle Apple Haritalar’ın zarif Flyover özelliği söz konusu olduğunda etkileyicidir.

Safari yeniden tasarlandı

Safari’yi temel bir uygulama olarak adlandırmak yetersiz kalır – App Store’da birçok başka tarayıcı vardır, ancak Safari bir iPhone’da en iyi deneyimi sunar. iOS 15’te tarayıcı, adres/menü çubuğunun kilidini açan ve ekran alanını en üst düzeye çıkaran oldukça büyük bir görsel güncelleme aldı. Sadece sola veya sağa kaydırarak çeşitli sekmeler arasında geçiş yapabilirsiniz. Kesinlikle biraz alışmayı gerektiren yepyeni bir görünüm. Eskisinden çok daha temiz, ancak her şey burada veya orada fazladan bir dokunuş gerektiriyor. Sekme Grupları da mobil Safari’ye geliyor ve önemli sekmeleri istediğiniz gibi düzenlemenize olanak tanıyor; her şey Mac veya iPad’inizdeki Safari tarayıcısıyla senkronize olur ve her şeyi düzenli tutar.

Çeviri artık sistem genelinde

Çeviri uygulaması, ardışık her iOS güncellemesiyle daha iyi hale geliyor ve iOS 15 bu konuda farklı değil. Sistem genelinde çeviri nihayet iOS, iPadOS ve macOS’a eklendi ve herhangi bir metni seçmek için dokunarak ve Çevir seçeneğini belirleyerek çevirmenize olanak tanıyor. Bu özellik yalnızca yazılan metinle değil, aynı zamanda metin içeren resimlerle de çalışır. Hatırlatma olarak, iOS 15, görüntüler için OCR metin çıkarımı yaptı. Çok kullanışlı olduğu için kesinlikle en sevdiğim özelliklerden biri.

Notlar ve Hatırlatıcılar giderek daha iyi hale geliyor

Notlar ve Hatırlatıcılardaki değişiklikler de biraz büyük. Not alma iOS uygulaması, kolay aramaya izin veren etiketlerin yanı sıra, kimin neyi düzenlediğini sekmeleri tutmayı sağlayan kullanıcıdan bahsetme ve etkinlik günlüğü puanları verir. Bu, işbirliğini eskisinden çok daha kolay hale getirdiği için önemli bir değişiklik. Hatırlatıcılar ayrıca, son tarihlere ve etiketlere göre hatırlatıcıları otomatik olarak toplayan Akıllı Listeler adı verilen bir şeyin yanı sıra etiket desteğine de sahiptir.

Hava Durumu yeniden tasarlandı

Her yerde bulunan Hava Durumu uygulaması, yalnızca görselleri iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda ilgili hava durumu verileri için yeni grafik ekranlar biçiminde yeni işlevler de kazandıran oldukça işlevsel bir yeniden tasarıma kavuşuyor. Etkileşimli bir harita üzerinde sıcaklıkları ve yağışları gösteren tam ekran radar haritaları alıyoruz, bu da belirli bir bölge için canlı hava durumu güncellemelerini ve tahminlerini görmeyi kolaylaştırıyor.

Yorum yaz

YORUMLAR KAPALIDIR
Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.