Dünya Ticaretinde Rusya’nın Payı Nedir?

Dünya Ticaretinde Rusya’nın Payı Nedir?

DÜNYA TİCARETİNDE RUSYA’NIN PAYI

Neon gazının önemli tedarikçilerindendir. Çip üretimi için kullanılan bu hammaddenin ihracatının %50 lik kısmını Rusya ve Ukrayna karşılıyor. Savaş sonrası neredeyse %600 gibi zamlanan neon gazının çip krizine neden olacağı düşünülüyor.

Herkesin bildiği gibi Rusya doğalgaz tedariki için önemli ülkelerdendir. Savaşın başlama anından beri Avrupa’da %50 üzerinde fiyat artışı gerçekleşmiştir. Bazı boru hatlarında ise akış kesilmiştir.

Otomotiv sektörü için oldukça önemli olan maddelerdendir ; Paladyum. Paladyum zehirli olan emisyonlarını en aza indiren bir elementtir. Rusya bu elementin %35 ila %40 lık bir payını karşılamaktadır.

Hem Rusya hem de Ukrayna buğday ticaretinin büyük bir payını karşılamaktadır. Savaş başladığından beri zamlanan hammaddelerden biri de buğday olup 14 yıllık fiyatlarına bakıldığında en fazla artışı bu yıl yaşamıştır.

Petrol Rusya’nın en önemli hammaddelerindendir. Son 10-14 yılın en yüksek seviyelerini savaş yüzünde görmekteyiz. Savaş karşıtı olan ülkelerin yaptığı yaptırımlar sonucu Rusya’nın yaptırımları arzı sekteye uğrattı denebilir.

Alüminyum ihracatında ikinci büyük ülkedir Rusya. Bira ve diğer içecek kutuları, arabalar ve parçaları gibi birçok alanda kullanılan alüminyum zamanın en yüksek fiyatını gördü.

Ve yeni kuyruk oluşumumuz olan Ayçiçek yağı. Hem fiyatlar arttı hem de Rusya Türkiye’ye giriş yapacak olan geminin çıkışlarını durdurdu. Bu gemilerin gelmemesi durumunda yağsız kalabilme durumumuz var.

Yorum yaz

YORUMLAR KAPALIDIR
Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.