Evden Üretip Satana Vergi Yok

Evden Üretip Satana Vergi Yok

Evde, küçük işletmede üretim yapanlara sanal dünya açılıyor. E-ticarete vergi muafiyeti geliyor. Evde imal edip internetten satış yapanlardan, esnaftan vergi geliri alınmayacak. Karar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İş yeri olmayan, sanayi tipi seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmadan e-ticaret yapanlar vergi muafiyeti kapsamına alınacak. Vergi muafiyeti, 1 Ocak 2021’de uygulanmaya başlanacak.

Vergi muafiyetinden yararlanabilmek için vergiden muaf esnaf belgesi alınması, ticari hesap açılması, tüm hasılatın özellikle bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi ve hasılat tutarının 220 bin TL’yi aşmaması gerekiyor. Çalışanı bulunmayanlara yüzde 4, çalışanı olanlara yüzde 2 gelir vergisi kesintisi yapılacak. Yurt dışına e-ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen satışlarda ise yüzde 50 kazanç istisnası uygulanacak.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, devletin torba yasa ile e-ticaret ve e-ihracata gelir vergisi indirimi şeklinde sektörle ilgili iki sevindirici gelişmeye imza attığını söyledi. Ekmekçi, “Ülkemizde evinde imal edip, komşusuna, mahallesine veya perakendecilere ürünlerini satmaya çalışan ciddi bir üretici esnaf kesim var. Bunların ürünleri doğallıkları, yerellikleri, yaratıcı ve özel olmasıyla internette rağbet görüyor. E-ihracata da yüzde 50 vergi indirimi geldi” dedi.

Kayıt dışını önler

Ticimax CEO’su Cenk Çiğdemli, bu gelişmenin evde üretim yapan pek çok kişiyi şevklendireceğini ve Türkiye’de e-ticareti büyüteceğini dile getirerek, “Pek çok insan evinde üretip sosyal medya üzerinden kayıt dışı yollarla satış yapıyordu. Bunlar şirketleşmiş olacak. Kendi e-ticaret sitesini açacak, ödeme sistemi kullanacak. Pazar yerlerinde satış yapacak. Bu evdeki üretim gücümüzü artırırken başta ev kadınları olmak üzere pek çok aileye de ek gelir imkanı yaratacak. Bu bizim daha doğal ürünlere de erişimimizi kolaylaştırabilir. Ayrıca bu tarz satışların yüzde 70’i kayıt dışı yapılıyordu. Bunlar da kayıt altına alınmış olacak. Ayrıca sahteciliğin de önüne geçilecek” diye konuştu.

Yorum yaz

YORUMLAR KAPALIDIR
Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.